Synspunkter

 

Vi udtrykker løbende vores syn på forskellige emner i den aktuelle debat. Herunder finder du debatindlæg, kronikker og synspunkter, som har været bragt i dagspressen eller i elektroniske medier.

Misforståelser af Konkurrencerådets realkreditanalyse

05. januar 2018

Mellem jul og nytår har Jyllandsposten og finans.dk bragt artikler, som indeholder nogle påstande om konklusionerne i Konkurrencerådets rapport om konkurrencen på realkreditmarkedet (realkreditrapporten). Disse påstande har vi svært ved at genkende.

Et godt hotel til prisen

31. januar 2017

Et lækkert hotelværelse til en god pris. Det ønske har mange danskere. I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har vi fokus på at sikre effektiv konkurrence på markedet for hotelbooking.

Unødvendigt høje medicinpriser

24. januar 2017

Danskerne betaler mere for deres medicin på apotekerne, end de behøver. Det vurderer Konkurrencerådet. Danmarks Apotekerforening har en anden opfattelse, og det fremgik blandt andet af et indlæg af foreningens direktør, Anders Kretzschmar. 

Billigere medicin på apotekerne

06. januar 2017

Danskerne kan få billigere medicin på apotekerne uden at gå på kompromis med de væsentlige sundhedspolitiske hensyn. Konkurrencerådet viste i efteråret vejen hertil i form af 11 konkrete anbefalinger.

Markedet for medicin til apotekerne er låst fast

13. oktober 2016

Apotekerne har det godt. Medicinalgrossisterne har det godt. Forbrugerne får deres medicin, og det offentlige får løst en vigtig opgave på sundhedsområdet. Men det er ikke hele historien.

Plads til forbedring i biografen

01. juli 2016

Slagtilbud på biografbilletter – nej vel? Hvornår har du sidst oplevet din biograf kæmpe benhårdt om din gunst? 

Konsortier er velkomne i konkurrencer

27. april 2016

Mindre virksomheder har fået bedre muligheder for at byde på offentlige opgaver, de ellers var for små til.

Aktiv påske gavner samfundet

18. marts 2016

Nogle bruger påsken til at kigge på bolig eller købe et sommerhus. Andre nøjes med at købe nye havemøbler. Der er de heldige, som har købt en rejse til varmere himmelstrøg, og så er der dem, som kigger efter ny bil eller blot et par nye løbesko. De fleste skal nok forære et chokoladeæg eller to væk.

Fusioner kræver fuldt overblik

10. februar 2016

En fusion vil typisk påvirke konkurrencen på et marked. Kunder og leverandører kan havne i en svær situation. Det er derfor en vigtig opgave for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at godkende eller forbyde fusioner.

Giv udbud en frisk start

09. februar 2016

Den nye udbudslov kan forbedre kvaliteten af den skattefinansierede service, hvis mulighederne bruges rigtigt.

Nyt Konkurrenceråd til gavn for dig og mig

13. juli 2015

Den 1. juli tiltrådte et nyt Konkurrenceråd. Hvorfor er det vigtigt for lige netop dig? Svaret er simpelt: En effektiv konkurrence er vigtig for os alle, og den er Konkurrencerådet med til at sikre. 

Elmarkedet er også vores hjerteblod

17. marts 2015

Konkurrencen på elmarkedet er ikke så stærk, som den kunne være. Så langt er jeg enig med direktør i Get Through Power, Hanne Kjærskov. I Børsen beklager hun, at få elselskaber vil konkurrere om de opgaver, hun udbyder. Hun efterlyser indgreb fra vores side.

Sjove priser?

02. marts 2015

Hvad tror du, at vi kommer til at betale, hvis alle butikkerne aftaler, hvad den enkelte vare skal koste? Svaret er: Alt for meget.

Vis respekt for et nej

24. februar 2015

Forbrugerne siger klart nej tak til prisstigninger på mælk. Det er prisværdigt. Mælk er en dagligvare, som langt de fleste danskere tager med hjem i indkøbsposen. Når konkurrencen på mælkemarkedet er effektiv, bliver priserne lave.

Karteller gør ondt

27. januar 2015

28 københavnske byggefirmaer har modtaget et bødeforlæg for at indgå i ulovlig kartelvirksomhed. Hidtil har 11 af dem valgt at erkende deres skyld og betale bøden frivilligt.

Når konkurrenter mødes

26. november 2014

Ved du, hvad du må – og ikke må – tale med dine konkurrenter om, når I mødes i brancheforeningen? Risikoen for at overtræde konkurrenceloven kan være stor, når du mødes med dine konkurrenter.

Drop myten: Udbud kan skabe kvalitet

11. november 2014

Rengøringspersonalet støvsuger helt ud i hjørnerne. Den eksterne rådgiver stiller med sin dygtigste konsulent. Og skolen står fin og færdigbygget i de bedste materialer. Det er absolut muligt, når opgaven har været i offentligt udbud.

Forbrugerne må gerne presse tv-markedet

29. oktober 2014

Mere end 90 procent af os betaler for tv-kanaler, som vi aldrig ser. Mange forbrugere ville måske vælge nogle kanaler fra, hvis tv-distributøren gav dem bedre muligheder for det.

Op af stolen, tv-Danmark

26. oktober 2014

Trykker du kun på de første fem knapper på fjernbetjeningen, selvom du betaler for en tv-pakke med 50 kanaler? Så er du ikke den eneste. Langt de fleste betaler for flere kanaler, end de ser.

Et ønske om det umulige

30. september 2014

Nykredit har varslet prisstigninger på boliglån for en stor gruppe kunder. Priserne for kursskæring hæves til konkurrenternes niveau. I juni afgjorde Højesteret, at Nykredit ikke måtte hæve prisen på samme kunders boliglån gennem bidragssatser, fordi Nykredit er forpligtet af et såkaldt tilsagn. Nykredit gav tilsagnet til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2003 for at få godkendt en fusion med Totalkredit.

Musik og fodbold på støtten

26. september 2014

Odense Kommune har besluttet at give millionstøtte til en privat arrangør af en musikfestival. Du har måske hørt om det? Ellers er du måske stødt ind i nyheden om Viborg Energis mulige støtte til selskabet bag domkirkebyens fodboldhold.

Få konkurrencen ind på rygraden

24. september 2014

Knæk og bræk. Danskerne og det danske samfund betaler hvert år milliarder af kroner for behandlinger hos landets kiropraktorer og fysioterapeuter. Men vi får ikke så meget sundhed for pengene, som vi kunne.

En fest for "Kartellet"

14. marts 2014

For ganske nylig var vi mange til gallapremiere på en ny dansk spændingsfilm. Den røde løber inviterede indenfor, og foyeren var fyldt med glade mennesker. Filmen havde allerede inden premieren vakt stor interesse, for den handler om et vigtigt og alvorligt emne, som desværre også er aktuelt i dagens Danmark.

Monopoler er kun sjove i brætspil

20. februar 2014

NOTAT har spurgt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om begrundelsen for, at monopoler er skadelige.

Hurtigere, højere og stærkere: Vandselskaber kan også blive bedre

15. februar 2014

Forestil dig en skiløber, der aldrig stiller op i konkurrencer. Er skiløberen motiveret for at forbedre sine præstationer? Nej. I hvert fald ikke for alvor.

Vandselskabernes fremtid skal baseres på fakta

03. februar 2014

Om de private vandværker skal være omfattet af loven er alene en politisk beslutning. I Forsyningssekretariatet har vi blot et ønske om, at beslutningen er baseret på fakta.

Vandsektorlov. Private vandværker skal ikke fredes

21. januar 2014

Der er gode argumenter for, at de private vandværker skal efterleve vandsektorloven og derved bliver stillet overfor effektiviseringskrav.

Mere konkurrence blandt apotekerne vil være til gavn for forbrugerne

04. december 2013

Det er meget veldokumenteret, at konkurrence er en afgørende drivkraft for vækst og forbrugervelfærd. Mere konkurrence i apotekersektoren vil give væsentlige gevinster for forbrugerne.  

Forbrugerne nyder godt af frie priser

14. oktober 2013

Tre svar til Børsen

10. oktober 2013

Vi kan ikke bryde monopoler

12. september 2013

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan ikke bryde monopoler. Men vi kan gribe ind, så monopolet ikke ulovligt forhindrer nye deltagere i at få fodfæste på markedet.

Lovlig støtte er et politisk valg

28. august 2013

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan selvfølgelig ikke gribe ind, hvis et flertal i Folketinget har besluttet at give offentlig støtte til bestemte formål.

De store må ikke tryne de små

13. august 2013

Lavere priser, mere innovation og større udvalg. For at få del i goderne skal konkurrencen have gode kår. Hvis virksomheder ulovligt begrænser konkurrencen, griber vi ind. Det gælder ikke mindst, når en stor konkurrent tryner små nye virksomheder.

Er påbud altid den bedste løsning?

08. august 2013

Det er resultatet, der tæller. Og tilsagn giver et bedre resultat end påbud i konkurrencesagen om Infomedia. Det faktum synes Børsen at sidde helt overhørig, når den tirsdag og onsdag vælger at bringe stort opsatte artikler om styrelsens rolle i sagen.

Vi gør noget ved de høje priser

05. juli 2013

Priserne i Danmark er høje sammenlignet med udlandet, og der er behov for at skærpe konkurrencen på flere markeder. Så langt er jeg enig med Politikens debatredaktør Mette Højbjerg, som også efterlyser, at vi som konkurrencemyndighed ”gør noget ved” de høje priser. Faktum er, at vi gør en masse.

Realkreditten er i søgelyset

26. juni 2013

Realkreditsektoren i Danmark har ikke friløb. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen holder hele tiden øje med den, præcis som med alle andre sektorer.

Konkurrencevurdering rammer ved siden af

21. juni 2013

Danmark har en god konkurrencemyndighed. Berlingske Business Søndag gør mig til ”Ugens profil”, fordi Danmark har mistet en halv stjerne i en international vurdering af de bedste konkurrencemyndigheder i verden. Men fakta viser et andet billede.

Vandselskaber kan frit investere i miljøløsninger

23. maj 2013

Høje ambitioner for miljøet og effektive vandselskaber spiller rigtig fint sammen.

Retssikkerheden er i gode hænder hos os

21. maj 2013

Der er ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved virksomhedernes retssikkerhed. Den er helt i top.

Hvilende vandselskaber er ineffektive

09. maj 2013

Er det rimeligt at slutbrugerne skal betale ekstra for deres vand, fordi nogle vandselskaber er ineffektive? Selvfølgelig er det ikke det. 

Vi udfordrer vandmonopolerne

30. marts 2013

Vandsektorloven er til for forbrugernes skyld. Den beskytter dem mod ekstra høje vandregninger som følge af, at de selskaber, som leverer vandet, udgør naturlige monopoler.

Konkurrencemyndighederne håndhæver efter bogen

14. marts 2013

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelser bliver hele tiden set efter i sømmene. Først af Konkurrencerådet, som afgør de store sager. Siden af Konkurrenceankenævnet og domstolene.

Hvem kan skabe konkurrence om forsikringer?

07. marts 2013

Forbrugerne prioriterer deres tid til andet end et forsikringstjek. Hvorfor så konkurrere om deres gunst? 

Karteller giver fængselsstraf

25. februar 2013

Fra den 1. marts 2013 er der indført nye regler, så karteldeltagere risikerer fængselsstraf. Den første med oplysninger, der afslører kartellet, går fri.

Gevinster til aktive forsikringskunder

23. februar 2013

Forbrugere og virksomheder kan selv bidrage til at skabe et forsikringsmarked i Danmark med skarp konkurrence. Effektiv konkurrence handler om andet end at håndhæve konkurrencereglerne.

Loyale forbrugere snyder sig selv

09. februar 2013

Vi danskere er dygtige til at trevle tilbudsaviser igennem for at finde det billigste vaskepulver og rugbrød. Men når det kommer til komplekse produkter som for eksempel forsikringer eller mobilabonnementer, går mange i dvale eller skifter udbyder i blinde. Til trods for at besparelsen kan være tusindfold sammenlignet med de få kroner, vi sparer på rugbrødet.

Frie bogpriser er bedst for forbrugerne

06. februar 2013

Forbrugerne nyder på mange måder rigtig godt af det frie danske bogmarked. Hvis politikerne ønsker at støtte litteraturen mere end i dag, er der flere muligheder. Men indgreb i den frie prisdannelse er ikke en god ide.