Konkurrence

Kend konkurrenceloven

Konkurrenceloven er relevant for alle virksomheder. Brug siden her til at lære reglerne at kende og blive klogere på at overholde dem i praksis.

Gevinsterne af en effektiv konkurrence er betydelige. På et marked med effektiv konkurrence konkurrerer virksomheder om at tilbyde de skarpeste priser og den bedste kvalitet. Konkurrence er til gavn for den enkelte virksomhed og forbruger og for samfundet som helhed.

Det skader konkurrenter, forbruger og samfundet, når konkurrencen sættes ud af spil. Det ses fx, når virksomheder aftaler priser eller aftaler at boykotte en konkurrent.

Den manglende konkurrence rammer forbrugerne, som ikke kan købe produkterne så billigt eller vælge mellem så mange produkter, som virksomhederne ville have tilbudt, hvis der havde været konkurrence.

Hvis virksomheder og medarbejdere ikke ved, hvad reglerne går ud på, er der større sandsynlighed for, at nogen overtræder dem. Myndighederne kan gribe ind, selv om man ikke vidste, at man gjorde noget ulovligt.

Virksomheder, der deltager i konkurrencebegrænsende aftaler, kan pålægges bøder på adskillige millioner. Fysiske personer kan straffes med bøder og fængsel.

Dertil kommer, at virksomheder risikerer negativ omtale, erstatningskrav og udelukkelse fra udbud.

Quiz

Test din viden om konkurrenceloven

Kan en virksomhed være for lille til at være omfattet af konkurrenceloven?

Test din viden
Vejledning

Sådan sikrer du, at virksomheden efterlever loven

Få overblik og redskaber til at overholde reglerne i virksomhedens dagligdag.

Guide: Overhold reglerne (pdf)
Podcast

Konkurrenceloven - hvad må du?

Kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Katrine Lapp forklarer, hvad man må, og hvad der er forbudt ifølge konkurrenceloven.

Hør podcast
Vejledning

Vejledning om konkurrenceloven

Vejledningen fokuserer på de typer af overtrædelser, som er relevante at kende til for de fleste.

Hent vejledningen (pdf)

10-50 pct.

bliver prisen højere for forbrugere og virksomheder, som køber produkter hos et kartel

19

virksomheder fik bøder for at overtræde konkurrenceloven fra 2022 til maj 2023

8 mio. kr.

var den største bøde på, som blev givet til en virksomhed i 2022

Podcast

Konkurrenceloven 25 år

Kirsten Levinsen er tidligere chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, forfatter og medforfatter på fire af de fem kommenterede udgaver af konkurrenceloven, og så har hun været med siden loven første gang blev skrevet. 

Hør Kirsten Levinsen fortælle konkurrencelovens historie

Brug for hjælp til reglerne?

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vejleder generelt om reglerne. Har du brug for konkret rådgivning, skal du søge juridisk bistand. Du kan fx gå til din brancheforening, din virksomheds juridiske afdeling eller en advokat.