Konkurrence

Kend konkurrenceloven

Konkurrenceloven er relevant for alle virksomheder. Brug siden her til at lære reglerne at kende og blive klogere på at overholde dem i praksis.

Hvis du søger svar på, om en konkret adfærd eller aftale er i strid med konkurrencereglerne, anbefaler vi, at du søger juridisk rådgivning. Du kan fx gå til din brancheforening, din virksomheds juridiske afdeling eller en advokat.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgør sammen med Konkurrencerådet en uafhængig konkurrencemyndighed, som blandt andet vejleder om og håndhæver konkurrenceloven.

Overtrædelser af konkurrenceloven er meget skadelige

Gevinsterne af en effektiv konkurrence er betydelige. På et marked med effektiv konkurrence konkurrerer virksomheder om at tilbyde de skarpeste priser og den bedste kvalitet. Konkurrence er til gavn for den enkelte virksomhed og forbruger og for samfundet som helhed.

Det er til skade for konkurrenterne, forbrugerne og samfundet, når konkurrencen sættes ud af spil. Det ses fx, når virksomheder aftaler priser eller aftaler at boykotte en konkurrent. Den manglende konkurrence rammer forbrugerne, som ikke kan købe produkterne så billigt eller vælge mellem så mange produkter, som virksomhederne ville have tilbudt, hvis der havde været konkurrence.

Brud på konkurrencereglerne kan have alvorlige konsekvenser for din virksomhed. Udover bøde eller - i grovere tilfælde - fængselsstraf, kan du risikere negativ omtale, erstatningskrav og udelukkelse fra udbud.

Sådan sikrer du, at virksomheden efterlever loven

Man kan komme langt med sund fornuft. Men der er regler, som virksomheder og medarbejdere er nødt til at kende for at undgå overtrædelser.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet følgende miniguide og vejledning, der giver overblik og redskaber til, hvordan du kan få tænkt konkurrencereglerne ind i din virksomheds dagligdag.

Vejledning

Vejledning om konkurrenceloven

Vejledningen fokuserer på de typer af overtrædelser, som er relevante at kende til for de fleste.

Hent vejledningen (pdf)
Podcast

Konkurrenceregler

Vicedirektør og chefjurist, Bitten T. Sørensen, svarer på spørgsmål om konkurrenceloven.
Hør podcast
Mand der skærmer sit hoved bag hans hånd
Quiz

Test din viden om konkurrenceloven

Kan en virksomhed være for lille til at være omfattet af konkurrenceloven?
Test din viden