Pressemeddelelse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får nye beføjelser over for tech-giganter

Folketinget har i denne uge vedtaget en ny lov, som giver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nye beføjelser. Loven indebærer, at styrelsen kan understøtte og bidrage til Europa-Kommissionens arbejde med at håndhæve nye EU-regler over for tech-giganterne.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal med vedtagelsen af en ny lov varetage danske erhvervs- og slutbrugeres interesser, hvis de helt store udbydere af online platforme ikke lever op til en række krav i ny regulering fra EU. Samtidig får Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nye beføjelser til at gennemføre undersøgelser på området. Folketinget har i denne uge vedtaget ”lov om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentet og Rådets forordning for digitale markeder”(DMA-loven).

Europa-Kommissionen har udpeget seks virksomheder, der ejer og udbyder de allerstørste online platforme som såkaldte gatekeepers. De seks er Alphabet (fx Google) Amazon, Apple, ByteDance (fx Tiktok), Meta (fx Facebook), og Microsoft. De skal leve op til en række krav, der skal sikre åbne og fair markedsvilkår for dem, der anvender deres platforme. Kravene er stillet i EU’s forordning om digitale markeder (Digital Markets Act, DMA). Det fremgår også af forordningen, hvad der skal til for at være gatekeeper.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får med den nye lov blandt andet beføjelse til at tage initiativ til at undersøge, om de nævnte gatekeepers overholder kravene i forordningen over for danske erhvervs- og slutbrugere. Det er Europa-Kommissionen, som håndhæver forordningen, så hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen finder tegn på, at et eller flere krav ikke er overholdt, vil det være op til Europa-Kommissionen at gå videre med sagen. Afgør kommissionen, at en gatekeeper ikke lever op til forordningens krav, kan den udstede bøder på op til 10 procent – og i særlige tilfælde 20 procent – af gatekeeperens globale omsætning.

Erhvervsdrivende og andre slutbrugere af gatekeepernes platforme kan klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvis de oplever, at kravene i forordningen ikke bliver overholdt. Det gælder for eksempel krav om adgang til data eller krav om anvendelse af fair og ikke-diskriminerende vilkår.

Pressekontakt

Kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Når du tilmelder dig, vil du modtage alle pressemeddelelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, herunder om Konkurrencerådets afgørelser, analyser m.v.