Afgørelse

Nummer
20/05615

Emner

  • § 16 a - tilsagnsafgørelser
  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

Foreningen Bankdatas udtrædelsesvilkår

Konkurrencerådet har godkendt tilsagn fra Foreningen Bankdata, som blandt andet indebærer, at datacentralen skal nedsætte udtrædelsesgodtgørelsen for de pengeinstitutter, der er medlem af foreningen. Det sker, efter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har haft betænkeligheder ved, om Bankdatas hidtidige vilkår begrænsede konkurrencen.

Slåfejl er rettet i afgørelsen pr. 19. juni 2023

Foreningen Bankdata har forpligtet sig til at ændre sine vedtægter ved at afgive tilsagn, som Konkurrencerådet har godkendt. Konkurrencerådet har afgjort, at tilsagnet imødekommer de konkurrencemæssige betænkeligheder, som konkurrencemyndighederne har haft. Rådet har ikke taget stilling til, om Foreningen Bankdata har overtrådt konkurrencereglerne.

Foreningen Bankdata er en datacentral, der leverer totale it-løsninger til sine medlemmer, som i dag består af otte danske pengeinstitutter.

Med tilsagnet har Foreningen Bankdata forpligtet sig til at sætte medlemmernes udtrædelsesgodtgørelse ned fra 5 års omsætning med foreningen til maksimalt 2,5 års omsætning. Der er tale om meget store beløb og dermed en væsentlig reduktion af medlemmernes skifteomkostninger.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har haft betænkeligheder ved udtrædelsesgodtgørelsen, fordi den kan have begrænset konkurrencen ved at afholde pengeinstitutterne fra at forlade Foreningen Bankdata til fordel for en konkurrerende leverandør. Det kan have medført, at datacentralerne ikke har konkurreret fuldt ud om at have den bedste pris, kvalitet eller være de dygtigste til at innovere.