Afgørelse

Nummer
4/0120-0204-0230/KHE/GRH

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

Brancheforeningen Danske Bedemænds etiske regler

Danske Bedemænd skal ophæve ulovlige etiske regler

Pressemeddelelse - 22. december 2010

Brancheforeningen Danske Bedemænd har tre bestemmelser i sine etiske regler, som er i strid med konkurrenceloven. Det har Konkurrencerådet afgjort på sit møde i dag.

De tre bestemmelser sætter snævre grænser for, hvordan den enkelte medlemsvirksomhed kan markedsføre sin forretning. Konkurrencerådet vurderer, at formålet med bestemmelserne er at begrænse konkurrencen mellem bedemandsforretningerne.

Danske Bedemænd er derudover kommet med generelle udmeldinger til medlemmerne om, at de handler i strid med foreningens regler, hvis de benytter de beskrevne markedsføringsmetoder. De generelle udmeldinger er også ulovlige ifølge Konkurrencerådet.

De tre bestemmelser lyder således:

  • Radio og tv kan kun bruges i brancheforeningens regi, enten på landsplan eller i lokalafdelingerne.
  • Der henstilles til ikke at anvende priser i annoncer, fordi det kan virke vildledende.
  • Det er ikke tilladt at annoncere med gratisydelser.

Konkurrencerådet har påbudt Danske Bedemænd at ophæve de tre bestemmelser. Foreningen har desuden fået påbud om, at den skal undlade generelle udmeldinger til medlemmerne om, at de tre markedsføringsmetoder er i strid med foreningens etiske regler.

55-60 procent af bedemændene i Danmark er medlem af Danske Bedemænd.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”Konkurrenceloven gælder også for brancheforeninger. Det er slået fast i en række afgørelser.”

Jeg har forståelse for, at bedemænd har et særligt behov for at optræde etisk korrekt. Det forhindrer konkurrenceloven dem ikke i, men de må ikke fastsætte regler, der begrænser konkurrencen.

Som følge af afgørelsen vil vi forhåbentlig se, at flere bedemænd annoncerer med priser. Det styrker konkurrencen i branchen, og pårørende til afdøde vil kunne få bedre kendskab til prisniveauet, før de handler.