Afgørelse

Nummer
4/0120-0289-0079

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

ITDs informationsudveksling

Konkurrencemyndigheder griber igen ind over for en brancheforening

Pressemeddelelse - 25. februar 2009

Konkurrencerådet har i dag påbudt brancheforeningen International Transport Danmark (ITD) at lade være med at udveksle informationer med foreningens medlemmer i strid med konkurrenceloven.

Brancheforeninger repræsenterer uafhængige virksomheder, der bør konkurrere indbyrdes. Det er et væsentligt problem, hvis brancheforeninger medvirker til at ensrette medlemmernes adfærd, f.eks. ved at ensrette medlemmernes prisfastsættelse og dermed svækker konkurrencen
, understreger Konkurrencestyrelsens direktør Agnete Gersing.

I sagen mod ITD har informationer fra foreningen til medlemmerne været egnet til at ensrette medlemmernes priser og dermed begrænse konkurrencen. Det er ulovligt efter konkurrenceloven. Konkurrencemyndighederne har i de sidste par år grebet ind i en række lignende sager mod brancheforeninger.

I den konkrete sag har ITD blandt andet:

  • Opfordret medlemmerne til at vælte omkostningsstigninger over på kunderne.
  • Stillet et kalkulationsværktøj til rådighed for foreningens medlemmer, hvor en række omkostningsposter er forhåndsudfyldt, selvom omkostningsposterne burde være individuelle for den enkelte vognmandsvirksomhed. Udarbejdet ventetidssatser og angivet disse i foreningens standardkontrakt.
  • Udgivet omkostningsprognoser med ITD’s forventninger til omkostningsudviklingen det kommende år.

ITD er en brancheforening for godstransportører i Danmark med ca. 13.000 ansatte og 420 medlemsvirksomheder, der samlet har ca. 4.000 lastbiler.

Ankehistorik