Afgørelse

Nummer
4/0120-0401-0003/JHK, KB, SCL

Emner

  • § 12 - Fusionskontrol

The acquisition of Tjellesen and Max Jenne by Celesio

Konkurrencerådet godkender fusion af lægemiddelgrossister

Pressemeddelelse - 21. juni 2006

Konkurrencerådet har i dag godkendt den tyske lægemiddelgrossist Celesio’s overtagelse af de to danske lægemiddelgrossister K.V. Tjellesen A/S og Max Jenne Medicinalvarer En Gros A/S.

Det danske engrosmarked for lægemidler har i en årrække været kontrolleret af de 3 virksomheder: Nomeco, Tjellesen og Max Jenne. Nomeco er det førende selskab på det danske marked med en markedsandel på mere end det dobbelte af de to andre tilsammen.

Konkurrencestyrelsen har undersøgt de konkurrencemæssige virkninger af fusionen.

Fusionen betyder, at der nu kun vil være 2 aktører af betydning på markedet. Men med en relativt ringe markedsandel vil fusionen ikke kunne skabe eller styrke en dominerende stilling på det danske marked for distribution af medicin.

Tjellesen og Max Jenne har stort set holdt sig til hvert deres geografiske område – Tjellesen øst for og Max Jenne vest for Storebælt. Reduktionen fra 3 til 2 vil derfor kun få ringe betydning for apotekernes valgmuligheder, og med sammenlægningen af Tjellesen og Max Jenne kombineret med Celesio’s markedsstyrke vil producenter og importører af medicin få en landsdækkende distributør, som vil kunne matche Nomeco. Set over en årrække har Tjellesen, Max Jenne og Nomeco haft stabile markedsandele. Dog har Nomeco, som den dominerende aktør på markedet i mindre omfang taget markedsandele fra de 2 andre.

Fusionen blev henvist til behandling i Konkurrencestyrelsen fra Europa-Kommissionen.