Vandtilsyn
Forsyningssekretariatet (vandtilsynet) er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Vi regulerer de økonomiske forhold i vandsektoren i Danmark, så de danske drikke- og spildevandsselskaber hele tiden drives så effektivt som muligt.
Vandsektorens kerneopgaver er at sikre rent drikkevand og at udlede renset spildevand tilbage til naturen. Men vandsektoren består af naturlige monopoler. Det betyder, at vand- og spildevandsselskaber ikke er udsat for konkurrence. Manglende konkurrence fører typisk til for lav effektivitet og derfor for høje priser.
I Forsyningssekretariatet anvender vi økonomisk regulering til at efterligne det konkurrencepres, selskaberne ville have oplevet, hvis vand og spildevand havde været konkurrenceudsatte ydelser på et velfungerende marked – under hensyntagen til, at drikke- og spildevandsselskabernes ydelser er samfundsvigtige og leveres under forskellige produktionsvilkår og med lovfastsatte krav om kvalitet. Under disse hensyn tager den økonomiske regulering alene forbrugernes parti. Vores opgave er, at der leveres så rent vand og så ren natur som muligt for forbrugernes penge.
En effektiv regulering styrker også efterspørgslen efter ny, bedre og prisstærk vand- og miljøteknologi til gavn for arbejdspladser og eksport.
VandData
Afgørelser om økonomiske rammer og prislofter
Seneste nyt om vandtilsyn
Se alle nyheder-
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen henter ny vicedirektør fra De Økonomiske Råds sekretariat
Jesper Gregers Linaa er udnævnt som vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Han kommer fra en stilling som vicedirektør i De Økonomiske Råds sekretariat.
Læs mere
-
Analyse om benchmarking og nyt om betaling til Forsyningssekretariatet, udsendingsliste og vejledninger til økonomiske rammer
Læs mere
-
Analyse: Benchmarking med forsyningssikkerhed i vandsektoren
Forsyningssikkerheden og kvaliteten af drikkevand og spildevand er overordnet god i Danmark. Men incitamentet til at fastholde eller øge niveauet kan styrkes. En ny analyse undersøger, hvordan det kan gøres.
Læs mere
VandNyt i din indbakke
Nyhedsbrevet VandNyt er information fra Forsyningssekretariatet til vandselskaber og andre interesserede om den økonomiske regulering af vandsektoren.
Har du spørgsmål angående vandtilsyn?
Mail: vand@kfst.dk
Ofte stillede spørgsmål
I er som udgangspunkt omfattet af vandsektorloven, hvis I forsyner mindst ti ejendomme med vand eller behandler/transporterer spildevand fra mindst ti ejendomme, og har en debiteret vandmængde på mindst 200.000 kubikmeter, jf. vandsektorlovens § 2, stk. 1.
Hvis I er i tvivl om, hvorvidt I er omfattet af vandsektorloven, kan I gøre opmærksom på det ved anmeldelsen, så vil vi foretage en konkret vurdering, jf. vandsektorlovens § 2, stk. 4.
I skal anmelde jeres vandselskab til Forsyningssekretariatet. Det gør I via mail til Forsyningssekretariatet til vand@kfst.dk.
Når jeres vandselskab er oprettet i VandData, kan I få adgang hertil ved brug af selskabets NemLog-in.
Bliver I omfattet af vandsektorlovens § 2, stk. 1, skal I anmelde dette til Forsyningssekretariatet senest den 1. marts i det efterfølgende år.
Vi lægger den leverede mængde, det vil sige den debiterede mængde, til grund ved vurdering af, hvorvidt I er omfattet af vandsektorloven.
I kan blive undtaget fra den økonomiske regulering, hvis I i de seneste tre på hinanden følgende år årligt har leveret, behandlet eller transporteret mindre end 200.000 kubikmeter vand eller spildevand, eller hvis I er et forbrugerejet selskab med en årligt debiteret vandmængde på 200.000 til 800.000 kubikmeter, hvis forbrugere vælger, at selskabet skal udtræde af den økonomiske regulering.
Undtagelsen har virkning fra førstkommende hele kalenderår.