Skip navigation

Kartelbøder til VVS-virksomheder og ledende medarbejdere

07. marts 2019

Fire bøder er vedtaget i et sagskompleks om VVS-karteller. Virksomheden Christoffersen & Knudsen A/S har betalt 575.000 kroner i bøde for at udveksle oplysninger om priser og andre vilkår med konkurrenten Sanoterm Danmark, der er gået konkurs. Desuden har ledende medarbejdere fra i alt tre virksomheder betalt personlige bøder.

Direktør Jakob Hald siger:

”Ved at udveksle priser har de involverede virksomheder sat konkurrencen ud af spil til skade for kunderne, der risikerede at betale for meget. De fire bøder, som nu er vedtaget, vedrører alle tilbudskoordinering i vvs-branchen.”

VVS-virksomheden Christoffersen & Knudsen har udvekslet oplysninger om priser og andre vilkår med konkurrenten Sanoterm Danmark A/S, der nu er gået konkurs. Det skete i slutningen af 2012 i forbindelse med et tilbud på VVS-arbejde på byggeprojektet Enebærhaven.

I samme sagskompleks betalte virksomheden Fredensborg VVS-Teknik i august 2017 en bøde på en million kroner for at have koordineret tilbud med en konkurrent på fem byggeprojekter.

Christoffersen & Knudsen har betalt en bøde på 575.000 kroner for sin overtrædelse af konkurrenceloven. Samtidig har en ledende medarbejder fra Christoffersen & Knudsen, samt en ledende medarbejder fra Fredensborg VVS-Teknik A/S og en forhenværende ledende medarbejder fra Sanoterm Danmark hver betalt en bøde på 25.000 kroner.

På baggrund af et tip indledte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2015 en efterforskning af tilbudskoordinering blandt flere vvs-virksomheder. Siden anmeldte Konkurrencerådet sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) med henblik på strafferetlig forfølgelse.

For yderligere information, kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft på telefon 41 71 50 98.

Links

Se bøder for Christoffersen & Knudsen og ledende medarbejder

Se bøder for Fredensborg VVS-Teknik og ledende medarbejder

Se bøde for ledende medarbejder i Sanoterm

Læs pressemeddelelse om bøde til Fredensborg VVS-Teknik

Pressefoto af Jakob Hald