Øvrige nyheder

Fakta: Ladestandere i det offentlige rum

Faktaarket er udgivet i forbindelse med Konkurrencerådets analyse ”Konkurrencen på markedet for opladning af elbiler”.

Konkurrencerådet anbefaler, at der som udgangspunkt skal være ladestandere fra mindst to udbydere i hvert lokalområde. Rådet anbefaler desuden, at mindst to ladeoperatører skal tilbydes mulighed for at opsætte ladestandere på samme rasteplads langs motorvejene.

  • Ladenetværket i det offentlige rum i Danmark er i en etableringsfase og vil være det i takt med, at elbiler vinder frem. I 2023 er der foreløbigt opsat 630 offentligt tilgængelige ladestandere om måneden.
  • I dag er der lokalområder i Danmark, hvor elbilisterne har få valgmuligheder, når de skal oplade elbilen ude. I knap halvdelen af de postnumre, hvor der er opsat offentligt tilgængelige ladestandere, er det én aktør, der har opsat dem alle.
  • Placeringen af ladestandere i det offentlige rum har væsentlig betydning for, om elbilister reelt har flere alternativer, når de skal oplade bilen i det offentlige rum.
  • Ladestandere fra forskellige operatører skal ligge forholdsvis tæt på hinanden for reelt at være i konkurrence med hinanden.
  • Staten og kommunerne har stor indflydelse på ladestanderes placering i det offentlige rum. Kommunerne administrerer arealer, som typisk kan være relevante for normalladestandere i byerne. Staten administrerer det statslige vejnet, hvor særligt lynladestandere ved rastepladser langs motorvejene kan placeres.

Læs analysen "Konkurrencen på markedet for opladning af elbiler"

Læs pressemeddelelse: "Elbilister går glip af konkurrencegevinster"

Notifikationer om fusioner, vejledninger og andet konkurrencestof

Når du abonnerer på denne mail, modtager du løbende nyt om fusionsanmeldelser og -godkendelser, vejledninger mv. Det er for dig, der arbejder professionelt inden for området.