Afgørelse

Nummer
4/0120-0500-0024/lp/kb

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler
  • § 16 a - tilsagnsafgørelser

Anmodning fra Ditas om ophævelse af tilsagn

Konkurrencerådet ophæver Ditas' fusionstilsagn

Pressemeddelelse - 24. september 2008

De begrænsninger i muligheden for at indgå aftaler med leverandører, som Ditas blev underlagt ved fusionen med Dendek i 2002, er nu ophævet.

Ditas er en indkøbsforening bestående af en række trælast- og tømmerhandlere. Ved fusionen i 2002 fandt Konkurrencerådet, at den fusionerede enhed ville få en dominerende stilling på markedet, der kunne hæmme den effektive konkurrence betydeligt.

Konkurrencerådets godkendelse var derfor betinget af, at Ditas afgav nogle tilsagn, som begrænsede Ditas’ mulighed for at indgå eksklusivaftaler, rabataftaler mv. med leverandørerne. Begrænsningerne skulle bl.a. sikre, at Ditas ikke misbrugte sin stilling til at forhindre leverandørerne af byggematerialer i at sælge til andre kunder.

I dag har en række af Ditas’ medlemmer, herunder Bygma-kæden, imidlertid forladt indkøbssamarbejdet, og Ditas kan ikke længere anses for at indtage en dominerende stilling på markedet.

Konkurrencerådet har derfor besluttet, at der ikke længere er grundlag for at opretholde begrænsningerne.

Ditas vil naturligvis fortsat skulle overholde konkurrencelovens generelle bestemmelser, herunder forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler i § 6, og vil være underlagt de samme forpligtelser som andre frivillige ikke-dominerende indkøbskæder.