Afgørelse

Nummer
3/1120-8901-1258/FI/mco

Emner

  • § 11 / art. 102 - misbrug af dominerende stilling

Kriterier for optagelse i Rørforeningens vvs-nummersystem og vvs-katalog

Rørforeningen skal ændre vvs-nummersystemet

Pressemeddelelse - 27. april 2005

Konkurrencerådet har i dag afgjort, at Rørforeningen, som er brancheorganisation for vvs-grossister, har misbrugt sin dominerende stilling ved bl.a. at diskriminere mellem medlemmer og ikke-medlemmer, når nye produkter skal optages i det såkaldte vvs-nummersystem.

Vvs-nummersystemet er det eneste samlede register over vvs-produkter i Danmark. Vvs-nummersystemet anvendes af en bred kreds af vvs-installatører, arkitekter, bygherrer m.v. Vvs-nummersystemet omfatter langt hovedparten af de produkter, som vvs-grossisterne forhandler i Danmark. Det er derfor afgørende for importører eller mindre vvs-grossister at få adgang til at markedsføre deres produkter i vvs-nummersystemet.

Rørforeningen har blandt andet krævet en markedsandel på 5 % som betingelse for optagelse i det trykte katalog. Samtidig var det en betingelse for optagelse i nummersystemet, at salg af produktet sker gennem mindst to af foreningens medlemmer.

Konkurrencerådet har derfor påbudt Rørforeningen at ændre betingelserne for optagelse i vvs-nummersystemet. Rørforeningen har allerede som en konsekvens af drøftelser med Konkurrencestyrelsen ændret optagelsesbetingelserne.