Afgørelse

Nummer
3/1120-0301-0293/VAR/FI

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

Restaftale for Dansk Retursystem

Pant- og retursystemet for øl og sodavand i engangsemballage bør være uafhængigt af bryggerierne

Pressemeddelelse - 17. december 2003
Konkurrencerådet har i dag anbefalet miljøministeren, at reguleringen af pant- og returordningen for øl og sodavand i engangsemballage bliver ændret.

Pant- og returordningen drives af Dansk Retursystem A/S, der er ejet af de største bryggerier og læskedrikfabrikker. Alle udbydere af øl- og sodavand har pligt til at tilslutte sig Dansk Retursystem. Konkurrencerådet har evalueret reglerne, efter at de nu har fungeret i 1 år. På den baggrund har Rådet sendt en række anbefalinger til miljøministeren.

Retursystemet fungerer på mange måder godt og effektivt, og i løbet af de sidste år er antallet af ølmærker på supermarkedernes salgshylder vokset.

Rådet vurderer imidlertid, at det er principielt uheldigt, at aktierne i Dansk Retursystem ejes af de største bryggerier. Selskabet driver en infrastruktur, der er nødvendig for alle udbydere af øl og sodavand, og ejerskabet giver aktionærerne indflydelse på driften. Rådet har derfor anbefalet miljøministeren, at driften af pant- og retursystemet bliver gjort uafhængig af brancheinteresser. Det kan ske i 2008, når Dansk Retursystems eneret udløber.

Carlsberg har vundet næsten alle de udbudsforretninger, der har været afholdt om at indsamle engangsemballage. Carlsberg har dermed fået adgang til salgssteder, som virksomheden ikke i forvejen leverede øl til. Indsamlingen af engangsemballage skal udbydes næste gang i foråret 2004. Rådet anbefaler, at udbuddet sker, så udbydere af øl og sodavand ikke får lov at indsamle fra steder, hvor de ikke allerede er fast leverandør af øl eller sodavand.

Konkurrencerådet anbefaler endvidere, at der tages initiativ til et fælles pant- og retursystem i EU. Det vil fremme handelen over grænserne og kan være medvirkende til at løse miljøproblemerne i grænsehandelen. Rådet anbefaler også at reducere de administrative byrder for importører mv. og at indføre en dispensationsmulighed for nye emballager, der kun skal anvendes på restauranter mv., og som kan skabe bedre mulighed for at afprøve nye øltyper. Miljøministeren skal efter forhandling med økonomi- og erhvervsministeren svare på rådets henvendelse inden 4 måneder.