Afgørelse

Nummer

Emner

  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegraensende aftaler

Samarbejdsaftaler i asfaltbranchen

Konkurrencerådet forbyder en række samarbejdsaftaler i asfaltindustrien

Pressemeddelelse - 27. oktober 1999 Konkurrencerådet har besluttet, at strukturen i asfaltbranchen skal laves om, så de enkelte virksomheder konkurrerer med hinanden i højere grad end i dag. Derfor skal en række af de nuværende samarbejder mellem virksomheder i asfaltbranchen ophøre inden 6 måneder.

Det drejer sig om 9 samarbejder om fælles asfaltproduktionsanlæg, som involverer selskaberne NCC Danmark (tidligere Superfos Construction), Phønix Contractors, Colas Danmark, Icopal, Pankas, Ove Arkil og Colas-Novejfa.

Samarbejdet i de 4 interessentskaber - ARCO Asfalt, Lolland-Falster Vejmateriel, Nordisk Vejmarkering og Dansk Overfladebehandling - der udfører asfaltarbejde, kan derimod fortsætte. Rådet besluttede dog, at parterne skal ophæve nogle konkurrencebegrænsende bestemmelser i 3 af aftalerne.

Rådet fandt, at de mange samarbejder på kryds og tværs mellem de toneangivne virksomheder i asfaltbranchen medfører en fælles forståelse i branchen, som begrænser konkurrencen.

Rådets beslutning er truffet på baggrund af en undersøgelse af samarbejds- og konkurrenceforhold i asfaltindustrien, som styrelsen offentliggør i dag.

Undersøgelsen viser, at konkurrencen i asfaltbranchen er begrænset, og at dette især skyldes de mange samarbejder på kryds og tværs mellem en række af branchens virksomheder. Dansk asfalt er derfor dyrere end i en række andre lande.

Køberne af asfalt bærer også en del af ansvaret for den manglende konkurrence. Fx lægger en tredjedel af kommunerne hvert år deres indkøb hos samme virksomhed. Konkurrencestyrelsen anbefaler derfor kommunerne at være mere prisbevidste.