Udbud
Vejledninger og analyser
Her finder du Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledninger om udbudsreglerne og analyser om offentlig-privat samarbejde.
Vejledninger
-
Udbudsloven - Vejledning om udbudsreglerne
Med udbudsloven, som trådte i kraft 1. januar 2016, er der både kommet nye muligheder og mere klare rammer for, hvordan du tilrettelægger et udbud. Vejledningen gennemgår udbudsreglerne ud fra et praktisk perspektiv. Opbygningen af indholdet er udformet, så det kan læses i sin helhed eller anvendes som et opslagsværk.
-
Udbud med deltagelse af konsortier
Vejledningen ”Udbud med deltagelse af konsortier” retter sig mod offentlige ordregivere og giver gode råd til, hvordan udbud kan tilrettelægges, så virksomheder for mulighed for at byde som et konsortium.
-
Evalueringsmodeller – Praktisk vejledning til offentlige indkøbere
Ændringer af udbudsloven medfører, at ordregivere skal offentliggøre alle dele af evalueringsmodellen fra den 1. juli 2019. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i den forbindelse opdateret vejledningen om evalueringsmodeller.
-
Gennemførelse af grønne udbud – Vejledning om udbudslovens muligheder
Formålet med denne vejledning er at hjælpe offentlige indkøbere med at foretage grønne indkøb i overensstemmelse med udbudsreglerne. Vejledningen indeholder en gennemgang af reglerne suppleret med relevante praktiske eksempler fra gennemførte udbud.
-
Dialog før og under udbudsprocessen
Hvornår fører dialogen til en konkurrencefordel for én virksomhed, og hvilken type dialog er tilladt under udbudsprocessen? I den nye vejledning fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er der konkret vejledning til de situationer, hvor der kan opstå tvivl – fx også i forhold til, hvilke ændringer man må foretage i et offentliggjort udbudsmateriale, og hvordan eventuelle fejl eller mangler i et modtaget tilbud kan håndteres.
-
Indkøb af videnrådgivning - under EU-tærskelværdien
Bedre udbud med færre omkostninger. Det er et fælles mål for offentlige indkøbere og virksomheder. Men hvordan tilrettelægger du i praksis et mindre indkøb enkelt og samtidig sikrer en effektiv konkurrence? Denne vejledning om indkøb af videnrådgivning under tærskelværdien viser hvordan.
-
Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) - Renovering, drift og vedligeholdelse 2016
Standardmodellen har til formål at gøre det lettere at etablere offentlig-private partnerskaber (OPP) ved renoveringer, drift og vedligeholdelse.
-
Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) - Nyanlæg 2016
Standardmodellen har til formål at gøre det lettere at etablere offentlig-private partnerskaber (OPP) ved renoveringer, drift og vedligeholdelse.
-
Skattemæssige forhold i offentlige udbud
Denne vejledning gennemgår, hvordan der kan stilles krav om skattemæssige forhold i forbindelse med udbud, og hvor grænserne går inden for EU’s udbudsregler.
-
Totalomkostninger - praktisk vejledning til offentlige indkøbere
Vejledningen er en opdatering af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens "Totalomkostninger i udbud” fra 2014. På baggrund af udbudslovens vedtagelse er vejledningen blevet ændret med opdaterede henvisninger til den relevante lovgivning. I relation til opgørelsen af totalomkostninger er den opdaterede vejledning imidlertid ikke forskellig fra 2014-vejledningen.
-
Vejledning om vurdering af pålidelighed
Denne vejledning indeholder en gennemgang af reglerne og processerne omkring indhentelse af vejledende udtalelser til vurdering af virksomheders pålidelighed i udbud, hvor en virksomhed er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde og ønsker at dokumentere pålidelighed.
-
Vejledning om EU´s sanktioner mod Rusland om offentlige kontrakter
Denne vejledning indeholder en gennemgang af EU’s sanktioner om offentlige kontrakter, mulighed for undtagelsen fra sanktionerne, samt opmærksomhedspunkter ved tildeling eller videreførelse af offentlige kontrakter.
-
E-formularer – Vejledning og opslagsværk til udfyldelse af e-formularer ved EU-udbud
Formålet med denne vejledning er at hjælpe offentlige indkøbere med at udfylde e-formularerne til bekendtgørelser og meddelelser ved EU-udbud. Vejledningen indeholder en introduktion til e-formularerne og en gennemgang af de større konceptuelle ændringer, som e-formularerne har medført samt et opslagsværk, som ordregivere kan bruge ved udfyldelsen af e-formularerne.
Juridiske vurderinger
-
EU’s sanktioner mod Rusland og konsekvenser for offentlige kontrakter
Som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine har EU den 8. april 2022 vedtaget den 5. sanktionspakke, som forbyder tildeling af nye og fort-sat gennemførelse af eksisterende offentlige kontrakter med økonomiske aktører i eller med forbindelse til Rusland. [Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er blevet gjort bekendt med, at der i den første udgave af notatet var en upræcis formulering. Formuleringen er rettet den 25. maj 2022, ligesom der også er indsat et par enkelte præciseringer].
-
Udbudsretlige problemstillinger vedrørende ændring af kontrakter og rammeaftaler, som følge af konsekvenserne af krigen mellem Rusland og Ukraine
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemgår de udbudsretlige konsekvenser som følger af krigen mellem Rusland og Ukraine.
-
Udbudsretlige problemstillinger vedrørende COVID-19
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at offentlige ordregivere kan forlænge tilbudsfristerne for offentlige udbud, så længe det er begrundet i varetagelsen af saglige hensyn som følge af COVID-19 foranstaltningerne.
-
Opdateret ”Notat om gennemgang af reglerne om dokumentation”
Konkurrence og forbrugerstyrelsen har opdateret notatet set i lyset af ændringerne af udbudsloven ved lov nr. 884 af 21. juni 2022.
-
Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien
Vurderingen gennemgår de regler, der gælder for forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier.
-
Standstill-periode i forbindelse med kvalifikationsordning
Ordregivere skal afholde en standstill-periode for kontrakter indgået på baggrund af en kvalifikationsordning.
Guides
-
ESPD – Det fælles europæiske udbudsdokument
Guiden gennemgår hvilke oplysninger virksomheder skal erklære, når de deltager i udbud af offentlige opgaver.
-
Opdel kontrakten eller forklar
Guiden giver et indblik i de overvejelser, der kan være udslagsgivende for, om det er hensigtsmæssigt, at du opdeler kontrakten - eller at du undlader at gøre det.
-
Sådan vurderer du "klar grænseoverskridende interesse"
Guiden giver en kort gennemgang af, hvad du skal vurdere, og hvordan du praktisk går til værks. Vurderingen skal foretages ved alle indkøb under EU-tærskelværdierne.
-
Guide til dokumentation af pålidelighed
Guiden giver et overblik over de krav og retningslinjer, der gælder, når virksomheder ønsker at dokumentere pålidelighed.
-
Guide til indhentning af vejledende udtalelse
Guiden giver et overblik over de nye krav og retningslinjer, når du som ordregiver skal indhente en vejledende udtalelse til vurdering af en virksomheds pålidelighed.
Analyser
-
Status for offentlig konkurrence 2022
Andelen af EU-udbud med potentielt grønne elementer er steget siden 2020. Derudover er niveauet for konkurrenceudsatte offentlige opgaver (IKU) i 2021 steget. Det viser analysen "Status for offentlig konkurrence 2022". Siden 2012 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udarbejdet analysen, der giver et indblik i udviklingen af konkurrencen om de offentlige kontrakter.
-
Annullationer af danske EU-udbud
Hvert femte danske EU-udbud annulleres. Langt de fleste annullerede udbud bliver tilpasset og udbudt på ny, men fem procent af alle udbud må helt annulleres på grund af svag konkurrence.
-
Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder
Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager til en effektiv anvendelse af de offentlige ressourcer.
-
Danske klagesager om udbud
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i denne analyse kortlagt alle offentliggjorte delkendelser, materielle kendelser og erstatningskendelser fra Klagenævnet fra Udbud i perioden 1. juni 2013 til 30. juni 2016.
-
Evaluering af følg eller forklar-princippet om sociale klausuler for statslige ordregivere
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har evalueret statslige ordregiveres anvendelse af udbudslovens ”følg- eller forklar”-princippet om sociale klausuler.
-
Evaluering af udbudsloven
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort sin evaluering af den danske udbudslov, der trådte i kraft 1. januar 2016. Evalueringen viser blandt andet, at udbudsloven samlet set har bidraget til at skabe mere klarhed over reglerne for offentlige indkøb og udbud.
-
Konkurrencen om danske EU-udbud
Offentlige udbud modtager i snit 3,6 tilbud. Der er dog en betydelig andel af udbuddene, der har modtaget ét eller to tilbud. Få tilbud kan indikere, at konkurrence om de offentlige udbud kan styrkes, evt. ved at sammensætte udbuddet anderledes. Det er dog kun relativt få udbud, som annulleres som følge af begrænset konkurrence. Der er således rimelig konkurrence om de fleste opgaver.
-
Konsortier og udbud - Kortlægning af ordregiveres valg af egnetheds- og udvælgelseskriterier
Denne analyse indeholder en kortlægning af ordregiveres brug af egnetheds- og udvælgelseskriterier i begrænsede udbud. Formålet er at undersøge i hvilket omfang ordregivere lægger vægt på omsætningsvolumen som udvælgelseskriterium i denne type udbud.
-
Kortlægning af kommunernes arbejde med udbud
Analysen belyser kommunernes arbejdsmetoder ved konkurrenceudsættelse, herunder arbejdet med udbudspolitikker, udbudsplaner, nye udbudsområder, indkøbs- og udbudsafdelingernes indretning, samt hvordan samarbejde foregår på tværs af kommunerne.
-
Små virksomheders andel af offentlige kontrakter
Analysen viser bl.a. at den andel af de offentlige udbud (såkaldte EU-udbud), der vindes af små virksomheder med under 50 ansatte, er steget med ca. 30 pct. fra 2015 til 2017.
-
Transaktionsomkostninger ved EU-udbud
Ordregiveres transaktionsomkostninger ved offentlige udbud udgør 1,4 procent af den samlede kontraktsum, og det tilsvarende tal for vindende tilbudsgivere er 0,5 procent. Det viser analysen ”Transaktionsomkostninger ved EU-udbud”.