Dokumentation af pålidelighed
Enhed for pålidelighedsvurdering
Enhed for pålidelighedsvurdering udarbejder vejledende udtalelser ved udbud og kontrakter, hvor en virksomhed, der er omfattet af en udelukkelsesgrund, ønsker at dokumentere pålidelighed
Nye krav til pålidelighedsvurdering
Fremover skal offentlige ordregivere indhente vejledende udtalelser til vurdering af pålidelighed i offentlige udbud, hvor en virksomhed er omfattet af en udelukkelsesgrund og ønsker at dokumentere sin pålidelighed.
På denne side kan du finde skabeloner og guides til, hvordan du som ordregiver skal anmode styrelsen om en vejledende udtalelse, og hvordan du som virksomhed kan afgive dokumentation for pålidelighed
Find skabeloner og guides her
Her finder du skabeloner og guides i de nye regler om dokumentation og vurdering af pålidelighed.
Ofte stillede spørgsmål
Her finder du generelle spørgsmål og svar omkring de nye krav til vurdering af pålidelighed og dokumentation.
En pålidelighedsvurdering er en vurdering af, om en virksomhed, der er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde, har truffet tilstrækkelige foranstaltninger til at dokumentere sin pålidelighed.
Hvis en virksomhed i tilstrækkelig grad kan dokumentere sin pålidelighed, så kan ordregiver ikke udelukke virksomheden fra en igangværende udbudsprocedure eller bringe en igangværende kontrakt til ophør.
Alle offentlige ordregivere, der i forbindelse med offentlige udbud, konstaterer, at en virksomhed er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde, skal anmode om en vejledende udtalelse, når
- Virksomheden ønsker at dokumentere sin pålidelighed, og
- Virksomheden har udsigt til at få en kontrakt tildelt, blive prækvalificeret eller allerede har fået tildelt kontrakten
Det følger af udbudsloven § 138, stk. 1., 2. pkt., at offentlige ordregivere er forpligtet til at indhente og afvente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om, hvorvidt en virksomheds dokumentation for pålidelighed er tilstrækkelig i henhold til udbudslovens § 138, stk. 3.
Ordregivere er desuden forpligtet til indsamle og indsende den nødvendige dokumentation fra virksomheden, som skal lægges til grund for styrelsens vejledende udtalelse.
Pligten til at anmode om en vejledende udtalelse hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen træder i kraft 1. januar 2023. Det betyder, at pligten alene gælder for udbud og kontrakter, hvor udbudsbekendtgørelsen er offentliggjort efter 1. januar.
På Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside kan man finde vejledning i form af:
- Korte guides der giver en hurtig indføring i reglerne for, hvordan ordregivere skal indhente pålidelighedsvurderinger, og virksomheder kan dokumentere pålidelighed.
- Skabeloner der kan anvendes af ordregivere, når de skal anmode om en vejledende udtalelse og til virksomheder, når de vil afgive dokumentation for pålidelighed.
- Et spørgsmål/svar-modul (FAQ) om reglerne for pålidelighedsvurderinger og vejledende udtalelser.
Fra d. 2. januar 2023 kan styrelsen desuden kontaktes på e-mail ep@kfst.dk, som er knyttet til Enhed for pålidelighedsvurdering.
Indholdsoversigt
Her kan du finde de hyppigste spørgsmål og svar om pålidelighedsvurdering og dokumentation af pålidelighed.
-
Gældende ret
Se gældende regler for dokumentation- og vurdering af pålidelighed, som følger af udbudsloven fra d. 1. januar 2023
-
Guide og skabelon for ordregivere
Se hvordan du som ordregiver anmoder om en vejledende udtalelse
-
Guide og skabelon for virksomheder
Se hvordan du som virksomhed kan afgive dokumentation for pålidelighed
-
Vejledning om vurdering af pålidelighed
Hent vejledning om vurdering af pålidelighed her
-
FAQ
Få svar på spørgsmål om pålidelighedsvurderinger og dokumentation af pålidelighed
Seneste nyt
Se alle nyheder om udbud-
Det grønne fylder mere i offentlige udbud
60 procent af de større offentlige udbud indeholder grønne elementer, og andelen er steget væsentligt siden 2020. Det fremgår af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse ”Status for offentlig konkurrence 2022”, som også viser, at omkring hver fjerde af de opgaver, der kan konkurrenceudsættes, bliver sendt i udbud.
Læs mere
-
Lovforslag i høring: Kritisk infrastruktur skal sikres gennem udvidet screeningsbeføjelser
En skærpet sikkerhedstrussel mod Danmarks kritiske infrastruktur skaber behov for at udvide Erhvervsministeriets beføjelser til at screene tidligere og inden for EU samt EFTA. Sådan lyder det i et lovforslag til ændring af investeringsscreeningsloven, der er kommet i høring den 8. marts 2023.
Læs mere
Tilmeld dig nyhedsbrevet: Nyt om udbud
I nyhedsbrevet orienterer styrelsen løbende om de nyeste vejledninger, udbudsregler, arrangementer om udbud og andre nyheder om udbud og indkøb.