Analyse

Priser for drikkevand og afledning af spildevand 2014

Prisen på drikke- og spildevand er lavest i Region Hovedstaden og højest i Region Sjælland. Det viser en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Danske familier oplever også store prisforskelle alt efter, hvilken kommune de er bosat i.

Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Niels Beier, siger:

Det er interessant, at danskerne betaler væsentligt forskellige priser på vand alt efter, hvor de bor i landet. Også selvom forskellene delvist kan skyldes niveauet af forsyningsselskabernes investeringer i eksempelvis kvaliteten af drikkevandet.

"Tallene kan indikere, at nogle forsyningsselskaber er mere effektive end andre. Forhåbentlig kan opgørelsen være en øjenåbner for de forsyningsselskaber, der ønsker at blive mere effektive til forbrugernes fordel."

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse giver et overblik over priser for drikkevand og afledning af spildevand i 2014 fordelt på regioner og kommuner.

Analysen viser, at der er en betydelig variation i priserne på drikke- og spildevand alt efter, hvor i Danmark man bor. På regionalt plan er de samlede årlige udgifter for en gennemsnitlig familie lavest i Region Hovedstaden med 4.304 kroner og højest i Region Sjælland, hvor det koster 5.943 kroner.

Endnu større er forskellene på kommunalt plan. De laveste årlige udgifter finder man i Frederiksberg Kommune, hvor en gennemsnitlig familie betaler 3.222 kroner, mens en sidestillet familie betaler 9.756 kroner om året for drikkevand og afledning af spildevand i Ærø Kommune.

Udgifterne for drikkevand og afledning af spildevand er steget med henholdsvis 2,4 procent og 8,9 procent i perioden 2011 til 2014. Der er ikke modregnet eventuelle stigninger i afgifter i samme periode.

Forskellen i priser kan indikere, at nogle vandforsyninger er mere effektive end andre. Analysen nævner samtidig andre årsager til forskellene i danske husstandes udgifter til vand. Det kan blandt andet dække over forskelle i de enkelte vandforsyningers investeringer i vedligeholdelse, forberedelse til klimaforandringer og den generelle indsats for at sikre kvaliteten af drikke- og spildevand.

Forsyningssekretariatet, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, indsamler hvert år data fra de største danske vandforsyninger.

For yderligere oplysninger kontakt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens presseafdeling, tlf. 41 71 50 98.

Se prisforskellene fordelt på kommuner her