Skip navigation

Christoffersen & Knudsen A/S - bøde på 575.000 kr. - personlig bøde på 25.000 kr. - tilbudskoordinering - vvs-karteller

91250-00094-16

31. januar 2019

Virksomheden Christoffersen & Knudsen A/S har betalt 575.000 kroner i bøde for at udveksle oplysninger om priser og andre vilkår med konkurrenten Sanoterm Danmark, der er gået konkurs. Desuden har en ledende medarbejder betalt 25.000 kroner i bøde for sin andel i overtrædelsen. I alt har ledende medarbejdere fra tre virksomheder betalt personlige bøder i sagskomplekset.

Direktør Jakob Hald siger:

”Ved at udveksle priser har de involverede virksomheder sat konkurrencen ud af spil til skade for kunderne, der risikerede at betale for meget. De fire bøder, som nu er vedtaget, vedrører alle tilbudskoordinering i vvs-branchen.”

VVS-virksomheden Christoffersen & Knudsen har udvekslet oplysninger om priser og andre vilkår med konkurrenten Sanoterm Danmark A/S, der nu er gået konkurs. Det skete i slutningen af 2012 i forbindelse med et tilbud på VVS-arbejde på byggeprojektet Enebærhaven.

I samme sagskompleks betalte virksomheden Fredensborg VVS-Teknik i august 2017 en bøde på en million kroner for at have koordineret tilbud med en konkurrent på fem byggeprojekter.

Christoffersen & Knudsen har betalt en bøde på 575.000 kroner for sin overtrædelse af konkurrenceloven. Samtidig har en ledende medarbejder fra Christoffersen & Knudsen, samt en ledende medarbejder fra Fredensborg VVS-Teknik A/S og en forhenværende ledende medarbejder fra Sanoterm Danmark hver betalt en bøde på 25.000 kroner.

På baggrund af et tip indledte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2015 en efterforskning af tilbudskoordinering blandt flere vvs-virksomheder. Siden anmeldte Konkurrencerådet sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) med henblik på strafferetlig forfølgelse.