Gå til resume Gå til indhold

N. H. Hansen & Søn - bøde på 2,2 mio. kr. vedtaget 14. september 2014 - to ledende medarbejder har vedtaget en bøde på hver 25.000 kr. - sagskomplekset om storkøbenhavnske byggekarteller

15. juli 2014

Entreprenørvirksomheden N.H. Hansen & Søn har vedtaget en bøde på 2,2 millioner kroner i sagen om ”Det store byggekartel”. To ledende medarbejdere skal betale hver 25.000 kroner.

Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Bitten Thorgaard Sørensen siger:

”Vi er meget tilfredse med, at den første sag mod en virksomhed i byggekartellet er afsluttet. Sagen om byggekartellet er en af de mest omfattende kartelsager, vi har set i Danmark.”

”Karteller er meget skadelige for både skatteyderne og forbrugerne. Når virksomheder aftaler priserne indbyrdes, sætter de konkurrencen ud af kraft, og vi ved, at karteller i gennemsnit tager overpriser på 10-50 procent.”

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) rejste tiltale mod N.H. Hansen & Søn i maj 2014. Virksomheden har nu erkendt, at de i 14 tilfælde har medvirket til ulovlig priskoordinering ved licitationer på byggeopgaver i Københavnsområdet. Overtrædelserne er sket i perioden fra foråret 2006 til sommeren 2009.

Udover bøden på 2,2 mio. kroner til virksomheden har en ledende medarbejder vedtaget en personlig bøde på 25.000 kroner for sin andel i overtrædelserne. Der er sendt bødeforelæg til endnu en medarbejder i sagen.

Det fremgår af bødeforelægget, at SØIK har fastsat bøden på 2,2 mio. kroner på baggrund af ganske særlige forhold, blandt andet begrundet i N.H. Hansen & Søn's betalingsevne og soliditet. Hvis ikke de forhold havde været til stede, fremgår det, at bøden burde have været væsentlig højere.

Sagen kort

Sagen om byggekartellet drejer sig om brud på konkurrenceloven gennem koordinering af budpriser på både private og offentlige byggerier, herunder opførelse af skoler og plejehjem for offentlige midler.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt i begyndelsen af 2010 grundlag for at foretage kontrolundersøgelser hos fem virksomheder i bygge-branchen. I april 2010 anmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen virksomhederne til SØIK. Kort efter deltog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i politiets ransagninger af en række virksomheder.

SØIKs efterforskning har siden ført til sigtelse af 33 virksomheder. Virksomhederne og en række ansvarlige medarbejdere er under mistanke for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

N.H. Hansen & Søn er den første af de 33 sigtede virksomheder i sagen om byggekartellet, der får afsluttet deres sag.

For yderligere information kontakt kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på telefon 41 71 50 98.

Emner

  • § 23 b - Bødeforelæg
  • § 6 / art. 101 - konkurrencebegrænsende aftaler
  • G - handel